Interviu cu pastorul Vladimir Pustan

Reporter: De ce credeți că aveți așa mare priză la tineri?

Vladimir Pustan: Pentru că sunt eu. Și nu mă frământ foarte tare ca să fiu altul. Sunt eu cu problemele mele, cu frământările mele, cu necazurile mele, cu rateurile mele, sunt eu. Sunt eu si m-am rugat lui Dumnezeu ca niciodată sa nu mă lase să îmi pierd personalitatea, pentru că în primul rând sunt om. Dupa aceea sunt pastor.

R.: Chiar daca sunteți dintr-o altă generație, ce înseamnă să lucrați cu tinerii?

V.P.: Eu știu… un fel de sinucidere, dar ceea ce-i frumos e faptul că ei înțeleg asta. Am reușit să stabilesc o bariera a dragostei care n-am pus-o între noi, ci dincolo de noi, între Satana și noi. Și asta contează foarte mult. Și de asta mă acceptă. Pentru că am 43 de ani, fac în 29 mai, peste o lună de zile, să spunem, dar nu mă simt foarte bătrân … numai 360 de zile pe an. În rest mă simt tânăr.

R: Care credeți că sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă tinerii zilelor noastre?

V.P.: Nu sunt ascultați. Asta-i cea mai mare problemă. Adică ei au o nevoie, un strigăt. De aia și-au băgat căștile în urechi, ascultă muzică pentru că, de fapt, acolo-i problema. Adică ei vor să vorbească, vor să fie ascultați și de aceea refulează în rebeliune, pentru că nu îi ascultă nimeni. Trebuie să fim empatici, trebuie să ne apropiem de ei, să-i iubim. Trebuie să îi înțelegem, trebuie să îi iertăm, și Cristos ne iartă pe noi. Fiecare generație iși are problemele ei.

R.: Probabil că ascultarea pornește chiar de la părinți.

V.P.: Da, noi lucrăm cu materialul clientului. Normal ar trebui să aibă cei șapte ani de acasă ca să putem lucra cu ei. Din păcate, biserica trebuie să-i învețe și lucrurile elementare care ar trebui să îi învețe părinții. Și aceasta e o problemă.

R.:Care sunt cele mai solicitate teme pentru dezbateri?

V.P.: Acum, de exemplu, serbările Cireșarii înseamnă pentru noi doar evanghelie pură, o evanghelie simpluță, o evanghelie care să îi ducă spre creștinismul adevărat. Nu simplistă, ci simpluță ca să o înțeleagă, dar de obicei lucrăm pe teme când facem conferințele noastre la Beiuș, care le înregistrăm și le trimitem în toată România, acestea sunt deja conferințe pe anumite tematici: cum să iși aleagă o profesie, cum să se ferească de sexualitate, cum să conviețuiască cu depresia, sau cum să poată să biruiască. Toate problemele cu care se confrunăa generația le-am atins până acum. Deja ne schimbăm target-ul. Probabil că de anul viitor ne vom adresa familiilor tinere, pentru ca acei copii pe care i-am luat din tabere în urmă cu cinci ani de zile, sau șapte ani de zile, sau nouă ani, s-au căsătorit între timp, și au făcut copii și au probleme. Cireșarii își vor schimba, probabil, ținta în următorii ani spre familiile tinere.

R.:Se mai încadrează tinerii în șabloanele bisericilor noastre?

V.P.: Nu. Nici într-un caz. Pentru că am vrut să îi apăsăm în așa fel încât să-i distrugem în șablon. Or, cred că la ora actuală biserica trebuie să fie „updated” la probleme lor, pentru că trebuie să îi înțeleagă. Dacă nu, vom păți ca la revoluția sexuală din 1960, în America, când neînțelegându-i, cei mai mulți s-au aplecat spre hippie și droguri și sexualitate.

R.:Ca părinte, care credeți că este cea mai mare temere cu privire la viitorul copiilor dumneavoastră?

V.P.: Cea mai mare temere este că nu vom reuși să fim modele. Dacă reușești ca părinte să fii model, chiar dacă copilul se dă peste cap la un moment dat, va veni înapoi pentru că el a avut un model. Deci cea mai mare frică pe care o am este să nu reușesc întotdeauna să fiu un tată după cum cere Biblia. Copilul știe ce trebuie și cum trebuie să fie un tata sau o mamă. Trebuie să fim așa, de dragul lor și de dragul viitorului. Că dacă nu vom fi așa, nu vom avea viitor nici noi, nici copiii noștri.

R.:Mulțumesc.

V.P.: Vă iubesc din toată inima. Mulțumesc Radio Vocea Evangheliei care m-a sprijinit cu atâta dragoste de atâția ani. Mulțumesc mult.

Interviul va fi difuzat în prima ediție a emisiunii De vorba cu tinerii, de vorba cu tine, vineri seara, ora 21:00, la Radio Vocea Evangheliei Sibiu.  Apare și în revista Vox Dei.

Interviu realizat de Monica Apolzan, Radio Vocea Evangheliei Sibiu, la sfârșitul evanghelizării de la Sala Sporturilor Transilvania Sibiu, vineri, 23 aprilie 2010.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s